P9020156

Flotte forhold under Bustein rundt.

Spennende kamp om årets sammenlagtseier.

30.08.22 Tekst: Arne Huser og Tore Marthinsen. Foto: Kjell Aarø, fra 2006.

Lett bris fra nord/nordøst og varierende strømforhold satte preg på sesongavslutningen sist lørdag. Som vanlig ble sesongen rundet av med det tradisjonsrike løpet «Bustein rundt», hvor man seiler fra Sandesund og rundt Vestre Bustein to ganger.

Det spesielle med Bustein rundt er at deltakerne kan velge hvilken vei de vil seile; nordover eller sørover gjennom Busteinsund. Og vanligvis seiler de fleste samme vei, men innimellom er det enkelte som prøver seg «motsatt vei» - da gjerne når det er østlig eller vestlig vind.

 Spørsmålet er altså: Hvilken vei tar vi gjennom Busteinsundet? Og i år ble det noen utradisjonelle og overraskende valg:

 Gunnar Fredriksen i FS 15 lurte nesten alle i første regatta. Normalt ønsker vi å lense i gjennom sundet, men Gunnar tok sjansen og gikk motsatt. Det er kanskje en grunn til at hans A-jolle het «Reven». En ordentlig luring! De som gikk motsatt synes FS 15 var kommet vel langt da de møttes rett øst for Pusane. Bare Tore Martinsen i FS 19 lå langt nok framme, klarte å snike seg foran og vant første regatta foran FS 15 og FS 17.

 Vinden fra nord på 2-4 m/s holdt seg og neste start gikk umiddelbart. Det var nok usikkerhet i feltet om hvilke veivalg som var best. Feltet ble splittet. Tore Martinsen i FS 19 og to til valgte det tradisjonelle, mens 5 snekker gikk for å krysse nordover gjennom Busteinsund, deriblant FS 17 Erik Holter og FS 37 Arne Huser som begge kjempet mot Tore om sammenlagtseieren. Da snekkene møttes nord om Vestre Bustein så det ut til at FS 17 var kommet lengst. Dette stemte og Erik vant komfortabelt.

 Centimetere skilte første- og andreplassen i sammendraget for Bustein rundt.

 Det så ut til at Arne og Gunnar skulle ta andre og tredjeplassen, men en kjempende Tore kom i stor fart østfra rundt Sandøodden. Han viste at han måtte opp på 2. plass for å vinne Bustein Rundt. Først glir han forbi Gunnar og ikke lenge etter er han helt på høyde og ørlite foran Arne. Så var FS 37 igjen noen centimetere foran, så FS 19 – og sånn vekslet det de siste par hundre meterne mot mål. Et siste vindpust før målpassering ga FS 37 et lite push - nok til at FS 37 og FS 19 er helt like og ingen om bord visste hvem som kom først.

 Vel i land kan måldommer fortelle at FS 37 var 10-20 cm før FS 19. En skjev mållinje gikk i favør av Arne.

 I regattaen og i årets sammenlagt får det «stor» betydning. Før dagens seilas ledet nemlig FS 17 «sammenlagten» med ett poeng bedre enn FS19 og FS37 som hadde samme poeng. Resultatet ble dermed at Erik Holter i FS 17 vinner foran FS 19 Tore Martinsen både Bustein Rundt og Sammenlagten. Hadde Tore vært 30 cm lengre fremme hadde han vunnet Bustein rundt. I «sammenlagten» ville det holde med en 2. plass til Erik i Bustein rundt, men med 3. plass til Erik og 1. til Tore ville FS 19 ha vunnet. Begge hadde fått 17 poeng og de ville hatt like mange 1. og 2. plasser. En 3. plass mer til Tore hadde gitt han seieren. Så jevnt har det sikkert aldri vært.

 En seilingsmessig utfordrende avslutning av 2022 sesongen, med spenning og morsomme veivalg.

Resultatoversikt finner du her.

Færder Seilforening (org 993524042)
Fynveien, Odden
3148 Hvasser
E-post: post@farderseil.no
Telefon seilbua 45 46 73 39